rieju-rs-sport-50-post

Rieju RS Sport: the return of the F12

In barre economische tijden (helemaal in Spanje) weet de kleine motorfietsen-fabrikant Rieju toch te verrassen met een nieuw model. Alhoewel, deze Rieju RS Sport 50 lijkt wel erg veel op de ‘legendarische’ Malaguti Phantom F12. Dat klopt ook. Want sinds Malaguti opgedoekt is, heeft Rieju de Phantom F12 met open armen ontvangen en het model goed in de watten gelegd. Zodoende zijn er nu een Rieju RS Sport 50 en RS Sport NKD 50 (‘naked’) op de Europese markt gebracht. Mooi, sportief en met opvallend toffe ‘customize’ mogelijkheden.

rieju-rs-sport-50-blauw

Malaguti vs Rieju: Phantom F12 vs RS Sport

Eigenlijk is het ‘opvangen’ van de F12 door Rieju niet geheel verwonderlijk. Sinds de jaren ’90 werkte Rieju al samen met Malaguti: de modellen van het Italiaanse merk werden door Rieju in elkaar gezet voor de Spaanse markt. Ervaring en kennis met het succesvolle basismodel van deze nieuwe RS Sport heeft Rieju dus vast en zeker. Gelukkig ook maar want het is natuurlijk zeer spijtig dat we onlangs afscheid hebben moeten nemen van Malaguti wegens financiële malaise. Deze historische tweewielerproducent was een van de laatste authentieke Italiaanse merken die haar producten in Bologna van de band liet rollen. “Made in Italy” kan nog maar zelden gezegd worden over de hedendaagse Italiaanse scooters. Nu maar hopen dat Rieju een betere toekomst te wachten staat.

rieju-rs-sport-50-buiten

RS Sport en RS Sport NKD: race-looks of stunt-looks

Genoeg achtergrondinformatie, tijd voor de Rieju RS Sport. Het model is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de RS Sport en de RS Sport NKD (‘naked-versie’). Je hebt dus de keuze tussen de sportieve standaard-look of de ‘stunt-bike-look’ met een motorcross-achtig stuur. De RS Sport en RS Sport NKD zijn allebei uitgerust met een pittig Yamaha / Minarelli 2-takt motorblok (vloeistofgekoeld) en op de 13″ velgen zijn mooie wave-schijfremmen gemonteerd (zowel voor als achter). Het enige verschil tussen de RS Sport en RS Sport NKD is dus de stuuruitrusting. Of je voor de ‘stunt-bike-look’ gaat of de sportieve standaard-look moet je helemaal zelf weten. De prijs is namelijk hetzelfde!

rieju-rs-sport-nkd-50

Beide versies zijn voorzien van opvallende dubbele halogeen koplampen, led-knipperlichten en een digitaal dashboard. Oja, op beide versies vind je (in de buddy) ook een handige USB-oplader voor je telefoon, tablet of mp3-speler.

rieju-rs-sport-50-dashboard

Toffe configuratie-opties!

Wat Rieju erg goed aanpakt zijn de configuratie-opties van de RS Sport 50. Op basis van Malaguti’s sportief te boek staande Phantom F12 heeft Rieju met de RS Sport een waardige opvolger gecreëerd. Een sportief gelijnde scooter met mooie details en ijzersterke specificaties. Rieju heeft daar bovenop zelfs een online configurator op de website geplaatst waarmee je de RS Sport 50 van nog meer leuke details kan voorzien (en naar eigen smaak mee kan bestellen bij de dealer). Middels deze configurator heb je de mogelijkheid om de RS Sport in meer dan 600 verschillende samenstellingen te stijlen. Niet alleen kan je opvallende kleuren en stickersets toevoegen, ook kan je de RS Sport voorzien van technische upgrades zoals een instelbare Paioli schokdemper. Neem vooral zelf eens een kijkje: Rieju RS Sport configurator. Let op: het toevoegen van extra opties kost natuurlijk wel iets meer.

rieju-rs-sport-50-configurator

Prijs:

In Nederland is er nog vrij weinig bekend over de 2013 modellen van Rieju. Ook geen prijs. In Frankrijk echter wél en de onderstaande richtprijs is de verkoopprijs in Frankrijk(!). Er zijn gewoon officiële Rieju dealers in Nederland: deze kunnen je absoluut helpen om je eigen (‘custom’) Rieju RS Sport in bezit te krijgen.

  • Rieju RS Sport (NKD): 2.399,-

Meer informatie: Rieju website