Newsflash: Piaggio Zip SP 2013

Newsflash: Piaggio Zip SP 2013

Aanschouw hier de Piaggio Zip SP 2013! De Piaggio Zip SP is nog altijd een veel gezochte scooter. Op het gebied van scooter-racesport (ja dat bestaat) is de Zip SP sinds 1996 velen jaren ongenaakbaar geweest. Hierdoor is de Piaggio Zip SP voor sportieve scooterliefhebbers de puurste sportscooter op de markt. ‘From the racetrack to the road’ is dan ook de goed aansluitende slogan achter het Zip SP-model. Ook liefhebber? Check out de Piaggio Zip SP 2013!

piaggio-zip-sp-2013

Piaggio Zip SP 2013: Sport Zip

De kenners zullen geen uitleg verlangen over de Piaggio Zip SP 2013 ten opzichte van de ‘normale’ Piaggio Zip. Echter is het nooit verkeerd om het geheugen zo nu en dan op te frissen en dit dus gewoon wél te doen. De letters SP staan voor Sport Production en de Zip SP is met name ontwikkeld voor sportieve jonge mensen die vooral waarde hechten aan krachtige motorperformance en sportieve looks (en onderdelen). Zet de Piaggio Zip SP en de Piaggio Zip naast elkaar en je ziet gelijk het verschil. Kijken we verder dan de uiterlijke verschillen valt er nog veel meer aan de scooter te bekennen wat de Zip SP onderscheid van zijn minder radicale Zip-broertje, bijvoorbeeld motorisch.

piaggio-zip-sp-2013-versus-zip

Motorisch: Sport Production 2-takt

Waar de gewone Zip gebruik maakt van een zuinig 4-takt motorblok is de Zip SP voorzien van een sportieve 2-takt motor. Het 50cc Hi-Per 2 motorblok is echter wel voorzien van een tweeweg-katalysator én Piaggio’s Secondary Air System (SAS): om na de verbranding in het motorblok de uitlaat te ‘injecteren’ met zo veel mogelijk schone lucht om de Zip SP toch te laten voldoen aan de strikte Europese emissiestandaard (Euro2) terwijl het de sportieve rijeigenschappen in takt houdt. Daarnaast (en in contrast met de normale Zip) heeft de Piaggio Zip SP 2013 een kostbaarder vloeistof-gekoeld motorblok.

piaggio-zip-sp-2013-groot-zwart

Uiterlijk: The (technical) story continues

Verder is de Zip SP ook op andere technische vlakken verder ontwikkeld dan de normale Zip. Als we Piaggio mogen geloven is zo ook het lichtgewicht stalen monotube-frame op diverse plaatsen versterkt om de stijfheid van het frame te verbeteren. Met name bij sportief rijden zal de Piaggio Zip SP 2013 dan ook beter extreme moves aankunnen dan z’n concurrenten. Aansluitend ontwikkeld is de eenarmige-voorvork met een schitterende mono-schokdemper. Niet alleen mooi maar ook functioneel: de 200mm schijfrem en remklauw met 4 aangrijppunten overtreffen vanzelfsprekend de standaard 170mm schijfrem (van de normale Zip). Ook aan de achterzijde is er aandacht besteed aan het chassis en afvering: hier bevindt zich een afstelbare hydraulische schokdemper. Altijd fijn en leuk om verschillende veringafstellingen mee uit te proberen.

piaggio-zip-sp-2013-details

Uiterlijk: Zip SP 2013 design details

De Piaggio Zip SP 2013 valt direct op door ‘racer look’ van het model. De grote luchtinlaten aan de voorzijde die de radiator koelen (net als racemotoren), de sportieve afwerking van de voorvering / voor-rem en de ‘snake-bite’ sportuitlaat. Hiernaast is de Piaggio Zip SP 2013 ook nog steeds voorzien al het comfort wat op de normale Zip te vinden valt. Zelfs meer, de comfortabele buddyseat is bijvoorbeeld in drie verschillende hoogtes af te stellen om alle rijders en rijstijlen letterlijk en figuurlijk in het zadel te helpen. De opbergruimtes – het handschoenenvakje en buddyseat – zijn ongewijzigd ten opzichte van het normale Zip model. Leuke toevoeging aan het dashboard: het ‘lege’ Zip-tellertje linksonder is eindelijk ingevuld met een LED-koelingstemperatuurmeter. De Piaggio Zip SP 2013 is verkrijgbaar in de kleuren Shiny Black en Moon White waarbij de scooter is voorzien van mooie sportieve graphics.

piaggio-zip-sp-2013-kleuren

Prijs:

Waar de Piaggio Zip een prijsvriendelijk verkoopkanon is moet je voor deze ‘race-versie’ aanzienlijk meer neerleggen. Een Italiaans vervoermiddel met race-genen kost nou eenmaal wat meer…

€ 2.329,-

Meer informatie over de Piaggio Zip SP 2013 vind je hier.