Piaggio MP3 2014: alle (nieuwe) informatie!

Piaggio MP3 2014: alle (nieuwe) informatie!

De compleet vernieuwde Piaggio MP3 2014 is zojuist in Parijs gepresenteerd. De Piaggio MP3 was acht jaar geleden ’s werelds eerste motorscooter met dubbele voorwielen die ook met het autorijbewijs B bestuurd mocht worden. Gezien het succes en populariteit van het model was het dus hoogtijd voor een nieuwe Piaggio MP3 in 2014. Voorzien van geavanceerde veiligheidsfeatures (ABS en ASR tractie-controle), meer comfort en ruimte, de laatste technologieën én natuurlijk een nieuwe styling. Wat gebleven is? Ook deze nieuwe Piaggio MP3 2014 mag met het autorijbewijs B (mits afgegeven voor 19-01-2013) bestuurd worden.

Piaggio MP3 2014: vernieuwde ‘klassieker’

In 2006 zorgde Piaggio met de MP3 voor een revolutie in mobiliteit met de wereldwijde lancering van een driewielige motorscooter. Als eerste wist de Piaggio MP3 het comfort en de veiligheid van een auto te combineren met de praktische inzetbaarheid, de eenvoud en het rijplezier van een motorfiets (meer informatie over de ‘oude’ MP3 en waarom deze bestuurd mag worden met het rijbewijs B). Op basis van de in acht jaar tijd opgedane praktijkervaring en feedback van eigenaren heeft Piaggio de MP3 uiterlijk compleet vernieuwd en technologisch opgewaardeerd, resulterend in nieuwe veiligheidsstandaards en nieuwe technologieën, met een verder verbeterde constructiekwaliteit en een exclusief nieuw design. En toch ook een antwoord op de komst van futuristische driewielers als de Peugeot Metropolis en Yamaha Tricity.

piaggio-mp3-lt-2014-business-outdoor-3

Piaggio MP3 2014: nieuwe styling

Alhoewel de voorzijde doet denken aan dat van het originele model heeft ook deze een geheel nieuwe vorm gekregen. Het nieuwe windscherm biedt zodoende nog meer bescherming en kan in drie hoogten worden ingesteld. Ook de koplampen en knipperlichten zijn nieuw, evenals de dagrijverlichting met zeven efficiënte LEDs. Aan de achterzijde is de body van de nieuwe Piaggio MP3 compleet nieuw ontworpen, op basis van een design dat is geïnspireerd op de dynamische Piaggio X10. Het remlicht en de reguliere verlichting vertrouwen op LED-technologie. Ook het stuur is herontworpen, evenals het moderne instrumentarium met twee conventionele ronde klokken en een multifunctioneel digitaal display met gegevens over het brandstofverbruik (gemiddeld en actueel), de gemiddelde en topsnelheid, het brandstofniveau, de reistijd, de buitentemperatuur en een ‘ice alarm’ dat waarschuwt voor een lage asfalttemperatuur. Het optionele Piaggio Multimedia Platform biedt met behulp van een smartphone nog meer inzicht in de prestatiegegevens en het functioneren van de MP3 door de smartphone via Bluetooth te koppelen aan de ECU van de MP3. Daarmee verandert de smartphone in een ‘second screen’ inclusief een slimme navigatiefunctie. Handig is ook het nieuwe opbergvak boven het instrumentarium, inclusief een USB-aansluiting voor het opladen van een smartphone of andere mobiele apparaten.

piaggio-mp3-lt-2014-business-action-1

Piaggio MP3 2014: nog meer comfort

De restyling van de MP3 biedt de bestuurder en passagier nog meer comfort. Het zadel is geoptimaliseerd en is vlakker en comfortabeler geworden. Door een gewijzigde, ruimere zitpositie kunnen de benen van de bestuurder nu verder weg en relaxter geplaatst worden en vinden bestuurders van uiteenlopende afmetingen een geschikte zitpostie. Niet alleen de bestuurder profiteert van die vernieuwingen, ook de passagier vanwege de toegenomen ruimte en een meer relaxte zithouding, zowel in de stad als tijdens toerritten. Onder het zadel is het grote opbergcompartiment – inclusief een 12V-aansluiting, verlichting en bekleding – verder geoptimaliseerd. De ruimte is rechthoekiger geworden en verder geoptimaliseerd voor praktisch gebruik, bijvoorbeeld voor het opbergen van twee volwaardige helmen of een laptoptas. Voor aanvullende bergruimte kan op de vlakke achterzijde een optionele topkoffer worden gemonteerd.

piaggio-mp3-lt-2014-dashboard

Piaggio MP3 2014: eerste driewieler met ABS/ASR

Ooit was de Piaggio MP3 ‘s werelds eerste motorscooter met drie wielen. Vandaag de dag is de nieuwe Piaggio MP3 ‘s werelds allereerste driewielige motorscooter met een ABS remsysteem en een geïntegreerd ASR (Acceleration Slip Regulation) traction control systeem. Het ABS is speciaal voor de MP3 ontwikkeld en maakt gebruik van een Continental besturingssysteem en drie remkanalen om de remkracht op alledrie de wielen individueel te kunnen bepalen. De nieuwe MP3 heeft schijfremmen op alle wielen, waarbij het formaat van de remschijven is gegroeid van 240 tot 258mm, voor nog meer stopkracht en een verkorte remweg. Aanvullende veiligheid en een soepelere wegligging worden gegarandeerd door de nieuwe, grotere vijfspaaks voorwielen (12 tot 13 inch).

piaggio-mp3-lt-2014-business-white

Piaggio MP3 2014: motorisch aanbod

De vernieuwde watergekoelde 500cc vierkleppenmotor met elektronische brandstofinjectie is de krachtigste in deze klasse (vermogen: 29,5 kW/40,1 pk; koppel: 45,5 Nm) en is nu gekoppeld aan een elektronisch multimap ‘Ride-by-Wire’ systeem, dat zorgt voor een verbeterde vermogensafgifte en een soepeler rijgedrag. Daarbij kan de bestuurder een voorkeur aangeven voor optimale prestaties of brandstofbesparing via een druk op een knop op het stuur. De souplesse van de motor bij lagere toerentallen is aanzienlijk verbeterd, evenals het brandstofverbruik. Ook het uitlaatsysteem is compleet vernieuwd om het uitlaatgeluid verder terug te dringen en een meer harmonieuze sound te creëren. De nieuwe configuratie van de CVT-transmissie draagt eveneens bij aan het verder beperken van het brandstofverbruik en zorgt voor soepeler optrekken vanuit stilstand door de koppeling geleidelijker aan te laten grijpen. Piaggio Nederland heeft eveneens een 300cc motorvariant (22,5 pk / 23,2 Nm) aangekondigd, een motorblok dat we kennen uit het vorige MP3-model en de MP3 Yourban.

piaggio-mp3-lt-2014-sport-blue

Piaggio MP3 2014: prijs en meer informatie

Net als voorheen is de Piaggio MP3 leverbaar in een exclusieve Business-uitvoering (Zwart en Wit) of de meer dynamische Sport-versie (Blauw, Zwart en Zilvergrijs), die zich met name in kleurstelling en op details van elkaar onderscheiden. Beide modellen zijn per direct te bestellen via de officiële Piaggio-dealers, ook in combinatie met een rijkelijk aanbod aan originele MP3-accessoires.

  • MP3 Sport 300 LT ABS/ASR: € 9.179,-
  • MP3 Sport 500 LT: € 10.299,-
  • MP3 Sport 500 LT ABS/ASR: € 10.959,-
  • MP3 Business 300 LT ABS/ASR: € 9.179,-
  • MP3 Business 500 LT: € 10.299,-
  • MP3 Business 500 LT ABS/ASR: € 10.959,-

piaggio-mp3-lt-2014-accessoires

Meer informatie: Website Piaggio