ktm-e-speed-2013

KTM E-Speed: elektrische pole position

Dat begint het er op te lijken! Deze elektrische KTM E-Speed (concept) doet het ietwat saaie beeld van de elektrische scooter veel goeds. Het Oostenrijkse motorfietsmerk KTM staat niet voor niets bekend om de vaak radicale (doch geraffineerde) styling van haar motorfietsen – en de immer in fel oranje uitgevoerde details. Vooral op het gebied van crossmotoren heeft KTM zijn strepen verdiend. En wat denk je? Deze KTM E-Speed scooter is direct verwant aan een crossmotor! Lees onderstaand hoe dit precies zit (en meer).

ktm-e-speed-voorkant

KTM’s elektrische offensief: Freeride E en E-Speed

De elektrische krachtbon die zich in de KTM E-Speed bevindt is namelijk afkomstig en ontwikkeld voor de KTM Freeride E. Deze eerste(!) elektrische crossmotor van KTM is al een novum op zich maar qua looks lang niet zo opvallend als deze E-Speed. KTM belooft de E-Speed uit te rusten met een rijkelijk elektrisch vermogen van 11kW en zo’n 36Nm trekkracht – waarmee deze scooter een topsnelheid van 85 km/u zou moeten halen. De ‘voeding’ wordt opgeslagen in “cutting edge” lithium-accu’s die een gezamenlijk laadvermogen hebben van 4.36kWh. Hier zou je zo’n 65 kilometer mee zou kunnen afleggen. Bovendien zou de KTM E-Speed binnen 2 uur volledig opgeladen moeten zijn. Nice!

ktm-e-speed-achterkant

Details: afwerking van een superbike

Dat de KTM E-Speed toch wel een beetje het ‘crème de la crème’ van de (elektrische) scooters moet worden zien we terug aan de afwerking en (technische) details die KTM uitvoert. Wat te denken van het lichtmetalen ‘trellis’ frame of de hoogwaardige schokdempers van WP. Beeld laat veel meer zien dan deze woorden: kijk eens goed naar het rijwielgedeelte (velgen, remmen, aandrijving, mono-ophanging voor en achter) van deze KTM E-Speed. Alleen al voor de look staat deze KTM E-Speed wat ons betreft direct op ‘pole position’ in het elektronische scooter segment. Shit! Hij moet eerst nog op de markt komen (want concept).

ktm-e-speed-zijkant

Toekomstplannen: wanneer te verwachten?

Inderdaad. Helaas is de KTM E-Speed nog niet op de markt. Het concept-model is namelijk pas net onthuld op de Tokyo Motorcycle Show 2013. Echter valt er veel hoop te putten uit het feit dat de E-Speed veelal vertrouwd op de techniek uit de Freeride E (die eerder op de markt is). De onderstaande woorden van KTM (in combinatie met de enthousiaste reacties op de E-Speed) doen toch vermoeden dat het niet lang kan duren voordat we dit model ook op de markt mogen verwachten. Eind 2013? Let’s hope so! Wij houden dit (en de prijs) nauwlettend voor je in de gaten.

“Vehicles like the E-SPEED and FREERIDE E can help powered two-wheelers win back more acceptance in society. Not just because of their environmental credits, but because they are easy to use, quick, and simply great fun.”

ktm-e-speed-quote

Meer informatie: website KTM