De (dikke) scooter uitlaten van Akrapovič

De (dikke) scooter uitlaten van Akrapovič

Akrapovič is hét pionierende merk op het gebied van sportieve uitlaatsystemen voor motorfietsen en auto’s. Het zal de liefhebbers van het merk met de rode schorpioen echter al een poosje duidelijk zijn: Akrapovič brengt steeds meer uitlaatsystemen en dempers voor de motorscooter (met 2 en 3 wielen) op de markt. Bijna synchroon aan de stijgende populariteit van de zwaardere broer van de bromfiets zijn de Akrapovič scooteruitlaten tegenwoordig in een breed gamma verkrijgbaar. Van ‘lichte’ 125cc-motorscooters tot 600cc-scooterkanonnen. Afgezien van de X-factor, wat zijn nou de voordelen van zo’n dikke Akrapovič onder je motorscooter?

Akrapovič eigenschappen

Het merk geeft zelf 6 kenmerkende eigenschappen van hun producten die de bovenstaande vraag beantwoorden.

1. Betere performance: men zou bijna vergeten dat een uitlaat/demper niet alleen voor (geluids)uitstoot zorgt. Met een Akrapovič onder je motorscooter gemonteerd bespaar je qua materiaal (rvs, carbon-fiber en/of titanium afwerking t.o.v. standaard uitlaat) minstens een paar kilo gewicht. Daarnaast zorgt het model-specifieke ontwerp van de uitlaat/demper direct voor een aantal pk’s aan meer vermogen en een flink rappere gasrespons. Geloof het of niet: monteer een Akrapovič en je voelt direct een betere performance.

2. Geavanceerde techniek: het Sloveense merk focust zich op innovatieve technieken en materiaalafwerking. Kijk maar eens naar de hoogste klassen in de auto- en motorsport: Akrapovič is vaste partner bij vele (fabrieks)teams. De expertise en vernieuwende concepten vanuit de racerij worden duidelijk terugvertaald naar de productiemodellen van het merk. Het merk heeft zelfs een eigen in-house titanium gieterij.

3. Vakmanschap: bij deze geavanceerde technieken en ideeën horen uiteraard ook slimme koppen. De Akrapovič-producten worden allemaal binnenshuis ontwikkeld en geproduceerd middels de laatste productie technologieën. Onder toezicht van vakbekwame werknemers wordt elk product gecontroleerd op design, materiaal, versteviging (lasnaden) en zelfs de coating op de doos. Ofwel: op elk detail.

4. Geluid: voor vele liefhebbers van het merk misschien wel de belangrijkste eigenschap: de Akrapovič sound! Het merk claimt zelf een meester in de ‘kunst van geluidstechniek’ te zijn. Je zou een Akrapovič zelfs op het geluid kunnen herkennen. Waar of niet waar: de geluidseigenschappen van Akrapovič zijn ongenaakbaar lekker. En dan hebben de decibel-killer er zelfs nog in zitten…

5. Design: de tijden van een chrome blinkende koffiepot onder je scooter zijn allang voorbij. De uitlaten van Akrapovič hebben bijna hoogstpersoonlijk het ‘image’ van de after-market uitlaat veranderd. Hoeveel uitlaatmerken deden het merk wel niet na met de carbon fiber end cap? De hexagonaal-achtige vorm van de demper? Het dubbele eindstuk? Juist – de meeste stylische en trendsettende uitlaten vind je bij Akrapovič.

6. Duurzaamheid: het feit dat Akrapovič beproefde materialen vanuit de racesport toepast op de productiemodellen resulteert in uitermate duurzame materialen en betrouwbare producten. Althans – dat zeggen ze – en wij geloven het (en Yamaha ook: zie hier).

Akrapovič scooter productlijnen

Het merk biedt voor de motorscooter twee productlijnen aan: de Slip-On Line (wit logo) en Racing Line (geel logo). Het grootste verschil tussen de twee is dat de Slip-On Line enkel de einddemper betreft (die vervolgens op de uitlaat-linkpijp geschoven/gemonteerd kan worden) terwijl de Racing Line het algehele standaard uitlaatsysteem vervangt. De Slip-On Line is hierdoor goedkoper terwijl de Racing Line meer performance, gewichtsbesparing en geluidservaring toevoegt. In principe zijn beide ‘lines’ allen voorzien van het EC and ECE keurmerk – zodat je ook met een gerust hart oom agent kan passeren.

akrapovic-scooter-line-2016

Akrapovič aanbod

Onderstaand een selectie van actuele scooter modellen uitgerust met een Akrapovič Slip-On of Racing uitlaat – het volledige aanbod en meer informatie met betrekking tot de (betere) prestaties ten opzichte van de standaard uitlaat vind je terug op de officiële website.

Yamaha: bijna de gehele MAX-familie is voorzien door Akrapovič: behalve de X-MAX 250/400 uiteraard ook de 2016 TMAX.

xmax-400-akrapovic-2016-1

Piaggio: zowel de tweewielige- (Beverly-modellen of X10) als de driewielige (MP3 LT) modellen van Piaggio zien er inclusief Akrapovič net iets rapper uit.

mp3-lt-akrapovic-2016-1

Vespa: een strakgetrokken moderne uitlaatdemper onder Primavera of GTS? Jazeker! Vespa + Akrapovič = Stijl + Stijl.

primavera-125-akrapovic-2016-1

Overige: onder andere de Honda PCX 125/150 en SH300i, de nieuwe BMW C650 Sport en Gilera Fuoco LT zijn ook gewoon met een Akrapovič uit te rusten.

pcx-125-akrapovic-2016

Meer informatie

Het volledige productaanbod van Akrapovič is terug te vinden (en te beluisteren) op de officiële website van het merk – waar tevens een overzicht van Nederlandse (online) resellers te vinden is. Prijzen? Reken op minstens € 500,- vermindering van je banksaldo.

  Website Akrapovič